MUSIK I MOSEN

En rigtig mose har sin helt egen historie, således også denne mose ved Hodsager: Åmanden og Hedebonden

I helt gamle dage mente man, at moserne var lumske og farlige og beboet med mærkelige væsener. Man fortalte fantasifuldt om mose- og elverpigerne, der lokkede med sang, musik og dans i deres fjerlette gevandter. Foruden disse elverpiger var der også elverfruer og mosekoner. Der var lygtemænd, mosetrolde, men også Åmanden med sin gyldne stav.

Sagnet fortæller, at bonden Valdemar, der ejede den gamle hedegård, hvor der nu holdes ”Musik i Mosen”, en dag overraskede Åmanden, som var ved at stjæle en af hans køer. Valdemar blev så vred og råbte så højt, at Åmanden forskrækket sprang på hovedet ud i Storåen. Men han glemte sin gyldne stav, der blev liggende på åbredden.

Det viste sig, at denne gyldne stav var af det pureste guld, og at der til staven var knyttet et helt usædvanligt held.

Måske gravede Valdemar den gyldne stav ned til kommende slægter, hvor Rosenslottet nu har rejst sig. Man kan ikke udelukke, at Åmandens guldstav er medvirkende til, at Rosenslottets spir og kuppel er af det pureste guld.

Valdemars fortælleglæde og ukuelige livsmod går ikke i glemmebogen. Et usædvanligt held fulgte ham gennem hele livet – og han blev en af de ældste mænd i byen..

Klik på på billedet for forstørrelse